STUDY GROUP FRIEND'S

Monday, 4 March 2013

Syahidnya Dia (ALLAHYARHAM KOPERAL SALAM TOGIRAN)


Tawau, 4 Mac - Allahyarham Kpl Salam Togiran yang terkorban dalam kejadian serang hendap kumpulan bersenjata di Kampung Sri Jaya Simunul, Semporna Sabtu lepas, sentiasa melahirkan keinginan untuk mati syahid seperti syahidnya pejuang Palestin menentang rejim zionis.

ALLAHYARHAM KOPERAL SALAM TOGIRAN... Anggota polis yang terkorban dalam serangan hendap kumpulan penceroboh di Kampung Seri Jaya, Semunul, Semporna, Sabah

Balu Allahyarham, Marlinah Utan, 38, berkata sejak tiga bulan lepas, Salam, 42, menzahirkan keinginnya itu setiap kali melihat keberanian rakyat Palestin menentang rejim zionis yang disiarkan di televisyen.

"Kalau ada siaran mengenai Palestin dia selalu cakap bagusnya kalau saya yang pergi ke sana, saya mahu mati syahid. Itulah yang selalu menjadi punca saya memarahi dia. Selalu dia cakap dia mahu mati syahid," katanya ketika ditemui pemberita di rumahnya di Bandar Seri Indah dekat sini, hari ini.

Marlinah berkata sebelum menyertai operasi, suaminya berpesan agar beliau menjaga empat anak mereka dan menelefonnya kira-kira pukul 3 petang Sabtu (sebelum kejadian) meminta beliau mendoakan keselamatannya.

"Saya tanya dia kenapa. Dia kata 'Saya mahu ikut operasi. Doakan saya selamat'. Saya kata amin, mudah-mudahan selamat," katanya yang tidak dapat menahan sebak.


Ahli keluarga Koperal Salam Tongiran meratapi pemergian anggota polis itu yang terkorban dalam kejadian tembakan di Kampung Seri Jaya, Semunul, Semporna Sabtu lepas di Surau As-Salam, Ibu Pejabat Polis (IPD) Tawau, hari ini.

Jenazah Salam selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Batu 15, Jalan Apas pada 10.15 pagi ini selepas disembahyangkan di Surau Ibu Pejabat Polis Daerah Tawau. 

Marlina yang mendirikan rumah tanggga dengan Allahyarham sejak 13 tahun lalu menyifatkan arwah sebagai suami dan ayah yang sempurna.

"Saya bangga dia gugur sebagai pejuang. Dia berjuang untuk kedaulatan negara. Dia sanggup mempertaruh nayawanya. Sebagai isteri, saya bangga," katanya.

ALFATIHAH BUAT PEJUANG NEGARA YANG SYAHID.. 

P/S : COPY & PASTE

No comments: